(Fe)Mail 14: Zijn vrouwen en mannen gelijk?

door Bas Derks

Bas en Eelkje zijn vrij identiek. Beiden 30 juli jarig ook. Alleen is Bas een jongen en Eelkje een meisje. Daarover mailen ze elkaar. Hoe het mannenbrein werkt en denkt, tegenover dat van de vrouw. Het is niet volmaakt. Net als mannen en vrouwen niet volmaakt zijn. En toch duidelijk verschillen. Vinden zij. Bas en Eelkje. Die best lijken op elkaar.

Aan: eelk_horses_xx@hottertmail.com
Onderwerp:
Emancipatie

Vrouwelijke Eelkje,

Soms krijgen we klachten over onze mailwisseling, omdat mannen en vrouwen ‘helemaal niet verschillen’, dat we ‘geen sticker op de man of vrouw kunnen plakken’ of we ‘veel te knap zijn voor dit werk’. Met dat laatste ben ik het eens. Helaas heb ik het moeten verzinnen om mijn mannelijke ego te strelen.

Mij wordt vaak verweten dat ik te snel een vrouwen- of mannenstempel op iets druk. Deze knul deelt karaktereigenschappen – al dan niet terecht – toe aan een sekse. Hij vindt dat er een wezenlijk en emotioneel verschil in deze twee type schepsels zit. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar daarom dragen ze die naam ook. Heren en dames steken totaal anders in elkaar, word daarom ook een beetje weeïg van dat gelijkheids-gezever.

Ik pleit voor een onderscheid tussen man en vrouw, omdat we juist dan het beste tot ons recht komen, elkaar completeren. Ik houd van de verschillen tussen man en vrouw, vrouw en man. We kunnen niet zonder elkaar. Of nou ja, het schijnt dat vrouwen – met slechts enkele, vruchtbare zaaddonoren – prima zonder mannelijk geslacht de aarde bevolkt kunnen houden. Andersom gaat dat lastiger. Of weet Eelkje een paar vrouwen die 200.000 (mannelijke) baby’s per dag kunnen baren? Niet, hè? Precies.

En nee, vrouwen, gil nu geen ‘ZIE JE WEL!’, want de wereld bevolken is nog geen onderhouden of regeren. Trouwens, Eelkje, als jullie het vrouwen-als-overheersende-geslachtsdingetje alsnog gaan uitvoeren, geef ik mij bij deze geheel onbaatzuchtig op als eventuele zaaddonor, maar dat terzijde.

Man en vrouw zijn verschillend en daarom perfect. Niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Oké, dit was mijn monoloog. Vertel mij, vrouwmens Eelkje, ben jij het daarmee eens? Geef je mij gelijk?

Schurende baardhaarkusjes,
Bas

___________________________

Aan: baslovevoetbal@live.nl
Onderwerp: RE: Emancipatie

Dag Bas,

‘’Eigenlijk als je er goed over nadenkt komt het er op neer dat jij mij niet serieus neemt.’’ Daar stond ze dan. Mijn nauwelijks assertieve moeder. Haar armen over elkaar. Over haar zorgvuldig uitgekozen kleding hing een smoezelig kookschort. Cupcake luidde de veelbetekenende tekst op haar borst. Ze blies een blond plukje haar van haar plakkerige voorhoofd. Ze had verwoed in een te grote pan met broeierige groentesoep staan roeren alsof ze nog een elfkoppig gezin te voeden had.

De woorden die ze zojuist had uitgesproken klonken geenszins hard of beschuldigend. Eerder heel zacht en kwetsbaar. Mijn vader kennende verwachtte ik dat hij zou zeggen dat ze toch wel gelukkig was. Maar hij bleef stil. Niet zo maar stil maar met die bewogen blik in zijn ogen. Mijn moeder greep de gelegenheid om weer zacht te spreken. ‘’Natuurlijk hou je van mij, en vind ik het fijn om jouw vrouw te zijn en voor het gezin te zorgen, maar je zegt wel dat je me heel serieus neemt, en toch voel ik het niet. Ergens voel jij je beter. Ergens vind jij het belangrijker wat jij doet. Als man.’’

Ik keek stil naar het tafereel, bang dat zelfs het uitblazen van mijn adem iets zou breken. Menigmaal had ik me verbaasd over de ouderwetse taakverdeling die mijn ouders nog in ere hielden. Vaak me geïrriteerd aan de passieve houding van mijn moeder of de gezagsminnende opstelling van mijn vader, maar ineens viel daar dat kwartje. Tussen die hele zachte ontmoeting tussen mijn ouders.

Het gaat er niet om hoe je het huishouden verdeeld, wie er veel werkt, wie de kinderen ophaalt, wie de financiën doet of dat je man dan wel vrouw bent. Uiteindelijk gaat het er om dat ondanks de verschillen er een wederzijds besluit is genomen je de ander als volwaardig ziet. Niet het verschil ligt ten grondslag aan een minderwaardigheidsgevoel, maar het gevoel van afwijzing over dat verschil.

‘’Sorry lieverd…” Klonk zijn nog schorre stem.

Liefs,
Eelkje

span style=”font-size: 8pt;”>Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe (Fe)Mails?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

2 comments

Kyra Philippi augustus 27, 2015 - 8:32 pm

Ik pleit voor onderscheid tussen man en vrouw? Dan doe je de mensen die zich daar tussen in definiëren wel een beetje tekort..

Reply
Emma van der Wal augustus 27, 2015 - 7:12 pm

Ik heb destijds mijn PWS over de wezenlijke verschillen tussen mannen en vrouwen gedaan. Blijft intrigerend ^^. Mooi/leuk stuk dit (alweer 😉 )

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy