(Fe)Mail 17: Ben jij ook zo iemand die in beelden denkt?

door Bas Derks

Bas en Eelkje zijn vrij identiek. Beiden 30 juli jarig ook. Daarom mailen ze elkaar. Over hoe Bas en Eelkje de wereld zien. Het is niet volmaakt. Net als mensen niet volmaakt zijn. En toch duidelijk van elkaar verschillen. Vinden zij. Bas en Eelkje. Die best lijken op elkaar.

Aan: baslovevoetbal@live.nl
Onderwerp: RE: Uiterlijk of innerlijk?

Lieve Bas met je mooie vlinderdas,

‘’Ik ben echt zo’n type die heel erg van de natuur houdt’’, zegt ze, terwijl er een peuk uit haar mond bungelt en giftige stofjes de door haar o zo beminde natuur inblaast. Ze is naast mij gaan staan om een sigaretje te roken voor het restaurant. Voordat ze deze woorden heeft gezegd, zijn haar scheidingen, gezondheidsproblemen en familiedrama’s al aan bod geweest. En dat allemaal in één sigaret. ‘’Als je dan door de bergen loopt – weet je wel – dan ben ik echt iemand die daar heel erg van geniet.’’ Vervolgt ze haar verhaal. Ik mompel slechts instemmend, omdat ik vermoed dat het sociaal wenselijk was, maar vanbinnen kook ik van ergernis.

Mijn irritatie is niet ontstaan tijdens het relaas over haar persoonlijke ellende, maar juist in die laatste twee zinnen. Waarin ze deed voorkomen alsof hetgeen wat ze zei super uniek was. Dat zij één van de weinigen op deze aarde is die van de natuur houdt. Door dit zo expliciet te benoemen, wilde ze graag benadrukken dat zij echt wel heel bijzonder was met haar natuurliefhebberij. Ik erger me hier de moord aan. En dat is best ingewikkeld, want het blijkt een trekje dat veel mensen hebben de laatste tijd.

Ik zal nog wat voorbeelden geven om het karakter te illustreren dat geneigd is zichzelf uniek te kronen met algemene kronen:

  1. ’Ik ben echt iemand die heel visueel is ingesteld. Je weet wel: iemand die in plaatjes denkt.’’ Deze uitspraak wordt vaak gehanteerd als iemand iets heel beeldend verteld en het wordt de visueel ingestelde van de groep allemaal net iets te veel dus voelt hij zich genoodzaakt een klein psychologisch boekje open te doen over zijn karakter. Ik vraag me dan zo af wat mensen die dit zeggen dan verwachten dat wij zeggen? ‘’Oh nou goed dat je het zegt knul, ik zal er in het vervolg rekening mee houden en bedankt dat je me even uitlegt wat visueel nou precies betekent. Ik vroeg het me al af.’’
  1. Als het in een gesprek over negatieve eigenschappen gaat is er altijd wel een persoon die zegt: ’’Ja, ik ben heel erg perfectionistisch.’’ Los van dat iedereen het zegt nog een andere vraag: sinds wanneer is dit een negatieve eigenschap mensen? Zeg gewoon eens een keer dat je een super slechte luisteraar bent omdat je het liefste naar je eigen stem luistert en dat je bij voorkeur afspraken niet nakomt omdat je een luie zak bent en het liefst de hele dag in je nest ligt te stinken. Dat hoor je dan nooit eens iemand over.
  1. ‘’Ik ben echt een denker.’’ Als mensen dit tegen mij zeggen wil ik vol verwondering roepen: ‘’Ben jij een echte denker? Een echte? Wow! Wat bijzonder dat het nog eens mocht komen te gebeuren dat ik een echte uitverkoren denker ben tegen gekomen. Je maakt het niet vaak mee. Mag ik even aan je zitten?’’

Niemand is ‘echt zo’n type’ dat al dan niet (visueel) denkt of perfectionistisch van de natuur houdt. We kunnen niet langer algemeenheden ons toe-eigenen alsof het hele unieke karaktereigenschappen zijn. Het wordt echt een beetje gênant nu. We hebben als mensen veel meer met elkaar gemeen dan dat we van elkaar verschillen. Wellicht denk je op een dag net iets meer dan een ander of houd je net iets meer van de natuur dan een ander. Maar als dit al te meten zou zijn, is het verschil zo nihil dat het bijna niet noemenswaardig is.

Dus Bas, waar komt de drang vandaan komt om uniek te willen zijn? Is het niet oké te accepteren dat wij als mensen ook gewoon heel veel op elkaar lijken? Ik hoor het graag van je. Ik ben namelijk echt zo iemand die graag snel antwoord krijgt.

Liefs, Eelkje

___________________________

Aan: eelk_horses_xx@hottertmail.com
Onderwerp:
RE: Waarom uniek zijn?

Onovertroffen vrouwmens,

Eigenlijk zeggen we het al in onze introductie: ‘Bas en Eelkje zijn vrij identiek. Beiden 30 juli jarig ook. Daarom mailen ze elkaar. Over hoe Bas en Eelkje de wereld zien. Het is niet volmaakt. Net als mensen niet volmaakt zijn. En toch duidelijk van elkaar verschillen. Vinden zij. Bas en Eelkje. Die best lijken op elkaar.’

We verschillen en lijken op elkaar. Het is maar waar we ons op focussen. Wil je verschillen zien? Dan zie je verschillen. Wil je overeenkomsten vinden? Dan vind je overeenkomsten. Alleen lijkt onze focus steeds meer op die verschillen te liggen. Hipsters willen niet voor niets het liefst geen hipster genoemd worden, want anders horen ze ergens bij en dat is nou juist hetgeen wat ze niet willen. Je weet wel: “Ik kende het al voordat het cool was.”

Uiteindelijk zijn we mensen. Op verschillende plekken geboren, andere talen sprekend en afwijkende tradities hebbende, maar met dezelfde struggles. Kijk maar naar de 4,5u durende documentaire Human, waarin er honderden van onze soort worden geïnterviewd. Overal ter wereld snakt dit denkende dier naar oprechte liefde, houden we van natuur en kunnen we ons prima een masturberende koala inbeelden. Nu bijvoorbeeld.

Het gevoel dat we wel iets voorstellen is een overlevingsinstinct. Als we tot in het diepst van onze vezels gaan beseffen dat iedereen mis- en vervangbaar is, verdwijnt namelijk alle levenslust uit de toch al tere mensenziel. Zouden we direct een einde aan dit bestaan maken. Wat logisch is. Want waarom een leven leven dat niets voorstelt?

Nou, omdat iedereen wél belangrijk en bijzonder is. Elk mens verandert de wereld. Maar de één is niet belangrijker of bijzonderder dan de ander. Bij dat besef gaat het mis. Want vaak voelen we ons wel meer- of minderwaardig. Daarom proberen we een lifestyle/groepen te vinden waarmee we ons onderscheiden. Zodat ‘de rest’ tegen ons opkijkt of erbuiten valt. Zoals ik met mijn vlinderdasjes. Ben je jezelf en ben je daar trots op, zonder arrogant te zijn? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen, voordat je over je eigen leven begint. Over jezelf lullen is sowieso niet iets unieks. Dat doet iedereen al. Verdiep je daarentegen in de ander.

Ik ben echt zo iemand die overbodige informatie over jezelf – zeg maar – niet nodig vindt.

Voorhoofdkusje,
Bas

PS: Meer (Fe)Mails vind je hierrr!

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

6 comments

Erwin Peters februari 5, 2016 - 12:16 pm

Heeft alleen betekenis voor mensen die er iets mee doen. Verder zijn het allemaal posers.

Reply
Sarina Donker februari 5, 2016 - 5:26 am

Eline Groenendaal: herkenning?! 🙂

Reply
Eline Groenendaal februari 5, 2016 - 5:32 am

Haha, precies beide voorbeelden ook! 😀

Reply
Annemijn Kruithof februari 4, 2016 - 8:27 pm

Anne Ruth Dingemanse perfectionist ;P

Reply
Renée Jansen-Wiersema februari 4, 2016 - 8:09 pm

Of mensen met kinderen/kleinkinderen die HOOGbegaafd zijn. Zucht.

Reply
Ilse Roos februari 4, 2016 - 7:14 pm

Danielle Mulder

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy