(Fe)Mail 18: Is Tinder-/internetdaten een wanhoopsdaad?

door Bas Derks

Bas en Eelkje zijn vrij identiek. Beiden 30 juli jarig ook. Daarom mailen ze elkaar. Over hoe Bas en Eelkje de wereld zien. Het is niet volmaakt. Net als mensen niet volmaakt zijn. En toch duidelijk van elkaar verschillen. Vinden zij. Bas en Eelkje. Die best lijken op elkaar.

Aan: eelk_horses_xx@hottertmail.com
Onderwerp:
Match or no match?

Lieve Eelks,

Zacht blazend over mijn Ching Chang Hot Special Lemon Green Tea kijk ik haar aan. Het is koud in de Hema. Waarom spreek ik hier af? Waarom heb ik überhaupt met de dame tegenover mij afgesproken? Ze heeft net, nadat we goed en wel zijn gaan zitten, direct haar complete levensverhaal uit de doeken gedaan…

Ze blijkt misbruikt te zijn door haar vader, met jaren psychologische hulp tot gevolg. Ze is er nog steeds niet overheen. “Maar jij, Bas, kan mij helpen dit trauma te verwerken. Ik zie je nu al als veilige haven.” Ik verslik mij in een slok groene thee. Heel heftig verhaal inderdaad, maar dit gaat wat snel en ver voor een eerste date. Sterker nog: eerste keer werkelijk contact.

“Digitaal was ze toch iets anders.” Die zin heb ik een aantal keer herhaald in de tijd dat mijn aangezicht van links naar rechts over Tinder zwiepte. Digitaal uitgesproken dames veranderden in totale zwijgzaamheid. Virtuele filosofie transformeerde in oppervlakkigheid. En beeldschoonheid bleek in realiteit toch een bezoekje te hebben gehad van een plastische chirurg genaamd Photoshop.

Natuurlijk, mijn digi-dates zullen hetzelfde gevoel hebben gehad bij mijn werkelijke voorkomen. Toch zette deze ervaringen mij aan het denken. Blijkbaar ligt er grote kloof tussen realiteit en virtualiteit. Zijn de vijf zorgvuldig gekozen kiekjes, de omschrijving en daaropvolgende chat niet voldoende om een duidelijk beeld van de ander te creëren. Is internetdaten een nog grotere vleeskeuring dan in de werkelijkheid iemand naakt fantaseren. En verandert het zwiepen ons in passieve personages van het eigen sprookjesleven.

Daarom mijn vraag: ben ik een wanhopige sukkel, omdat ik mijn (oranje) vlam digitaal probeerde te vinden? Kan wel zeggen dat het niet zo is – dat ik ‘puur voor de lol’ de app installeerde – maar ergens vaart die liefdeshoop wel door je hart. Natuurlijk zijn er mensen die zeggen: “Ahhhh, maar ik heb het niet zelf geïnstalleerd. Dat hebben mijn vriend(inn)en gedaan.” Maar die reden is om te kotsen (en om naar rechts te swipen).

Transformeert deze vorm van ontmoeten ons in a-romantische watjes? Durven we dadelijk iemand niet meer daadwerkelijk aan te spreken, omdat hij of zij vast wel een keer op het beeldscherm voorbijvliegt? Of worden onze eisen te hoog, omdat na elk appetijtelijk profiel een nog beter profiel tevoorschijn kan komen?

Help mij uit deze oranje brand, mevrouw Rommers. En beantwoord deze vragen. Het liefst digitaal.

Tintelende Tinderkusjes,
Bas

___________________________

Aan: baslovevoetbal@live.nl
Onderwerp: RE: Uiterlijk of innerlijk?

Vurige Bas,

Het is 2 uur ’s nachts. Ik lig te bibberen van de koorts en mijn neus zit zo vol met dingen die er niet in horen, dat ik ertoe gedwongen word om met mijn mond open te ademen. Iets wat ik vreselijk haat. Echter is de griep niet wat mij het meeste teistert. Het is voornamelijk dat Klaas Vaak zich niet genoodzaakt voelt mij te komen halen. In een vlaag van zelfmeelij overtuig ik mezelf dat ik iemand nodig heb om mee te praten. En dat dat echt niet kan wachten tot morgenochtend.

Ik installeer Tinder. Ik moet lachen om mezelf. Al mijn opgezette klieren hinniken mee. Ik voel me een sukkel en toch denk ik: ‘misschien wordt het wel wat.’ Wat ‘het’ mag betekenen, weet ik ook niet, maar spannend is het wel.

Het voelt gek dat ik de meest gunstige foto’s van mezelf op mijn profiel zet, terwijl ik tegelijkertijd met rood doorlopen ogen en zweetdruppels op m’n voorhoofd in mijn bed lig te stinken. Ik schrijf een verhaaltje over mezelf. De boodschap is grappig, maar niet irritant. Intelligent, maar niet betweterig. Standvastig, maar genuanceerd. Heerlijk in balans, zoals ik – in tegenstelling tot mijn temperatuur – altijd ben.

Het swipen kan beginnen. Mannen in alle soorten en maten komen voorbij. Maar de meesten zijn niet in de soort of maat die ik leuk vind. Soms grinnik ik om een tekstje, maar meestal gooi ik ze genadeloos naar links. En dan plotseling komt er iemand voorbij die ik hier liever niet zou treffen…

Ik schiet omhoog als ware door een wesp gestoken. Mijn temperatuur stijgt naar ongekende hoogte. Shit! MIJN BLOEDEIGEN BROER! In een reflex wil ik mijn telefoon uitdoen en weggooien. Ik vind dit heel gênant en wil niet dat hij hierachter komt. Uit angst voor toekomstige pesterijen. Maar in plaats van dat ik Tinder uitzet, swipe ik mijn eigen broer naar rechts. Ramp compleet. Gauw doe ik mijn telefoon weg. Deze situatie is niet meer te redden. Kop in het kussen en vluchten maar.

Als ik de volgende ochtend zwetend wakker word, zie ik een berichtje van Tinder: ‘Goedemorgen schoonheid! Jij ook hier?’ Ik. Doe. Dit. Nooit. Meer.

Beschaamde groetjes,
Eelkje

PS: Meer (Fe)Mails vind je hierrr!

Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe (Fe)Mails?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

7 comments

Ik speelde voor omgekeerde Catfish - Dit is Derks april 4, 2017 - 8:50 pm

[…] (Fe)Mail […]

Reply
Jolien Pol maart 10, 2016 - 9:23 pm

Ik denk dat je zelf het antwoord wel weet…wie houd je voor de gek?

Reply
Joëlle van Looijengoed maart 10, 2016 - 8:01 pm

Anouk Schouten

Reply
Anouk Schouten maart 10, 2016 - 8:59 pm

Sowieso wanhoopsdaad hahahahaha

Reply
Louanne Notenboom maart 10, 2016 - 7:13 pm

Stefanie timing dit

Reply
Stefanie van Wijk maart 10, 2016 - 7:14 pm

Eng gewoon haha

Reply
Marielle Wieringa maart 10, 2016 - 6:49 pm

Zelfs op Tinder niet gevonden

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy