(Fe)Mail: Waarom houden mannen van vrouwen zonder make-up?

door Bas Derks

Bas en Eelkje zijn vrij identiek. Beiden op 30 juli jarig ook. Alleen is Bas een jongen en Eelkje een meisje. Daarover mailen ze elkaar. Hoe het mannenbrein werkt en denkt, tegenover dat van een vrouw. Het is niet volmaakt. Net als mannen en vrouwen niet volmaakt zijn. En toch duidelijk verschillen. Vinden zij. Bas en Eelkje. Die best lijken op elkaar.

Aan: baslovevoetbal@live.nl
Onderwerp: Make-up

Lieve, stoere, maar bovenal mannelijke Bas,

Na uitgebreide dagcrèmesessies, primerlagen, mascara’s en een keurig gekleurd lipje zit ik aan tafel met wat mannelijke vriendjes. Zegt er één: “Ik vind vrouwen zonder veel make-up echt veel mooier.” Daar zit ik dan met m’n goede gedrag. Keurig opgemaakt. Een paar seconden geleden nog heerlijk zelfverzekerd door de laatste blik die ik had geworpen in de spiegel. Ik weet niet hoe het de meeste vrouwen vergaat, maar als een man zoiets zegt, kan ik wel door de grond zakken. Er schieten twee gedachten door mijn hoofd. 1: Oké, dit kan hij niet menen, zonder make-up ben ik angstaanjagend en dat vind ik dikke prima, maar aantrekkelijk ben ik dan zeker niet. 2: Als je me zonder mooier vindt, vind je me dus altijd lelijk, gezien het feit dat je mij nooit zonder make-up ziet. Top compliment, heerlijk!

Misschien dat sommige vrouwen er altijd super flawless en sexy uitzien, zelfs na duizend uur sporten, maar in de regel is dat toch niet zo. En opvallend is ook, dat mannen toch net iets langer naar ons kijken als ik flink m’n best heb gedaan op mijn gezichtje. En als ik dat niet doe, krijg ik de vraag: “Jemig, ben je ziek ofzo?”

Dat mannen vrouwen zonder make-up aantrekkelijker vinden, is misschien wel te verklaren. Sommigen versieren hun toetje met duuzend laagjes en dat is misschien juist niet zo aantrekkelijk meer, maar helemaal geen make-up is ook geen optie. We willen namelijk ook voorkomen dat je op een dag zegt: “Nou schat, zou je niet even een make-upje op doen, je bent niet om aan te gluren.” Dat zou helemaal een verschrikkelijke nederlaag zijn.

Misschien komt het voort uit een lief hart, maar ik begrijp het niet. Kun jij het mij vertellen, lief Basje? Waarom vinden mannen vrouwen zonder make-up mooier?

Liefs,
Eelkje

________________________________

Aan: eelk_horses_xx@hottertmail.com
Onderwerp: RE: Make-up (your mind)

Vrouwelijk schone Eelkje,

Op het moment dat de zon haar gezicht belicht, het warme schijnsel weerspiegelt in de glans die haar conditioner achterliet, heeft dit jongenshoofd allang de eventuele potentie geschat. Alsof haar zichtbare contouren door een hersencelrechter in luttele seconden worden veroordeeld tot levenslange opsluiting of directe vrijstelling. En dan heb ik het over de potentie voor een relatie (op basis van uiterlijk). Met tongzoenen is de man minder kieskeurig.

Het helpt wel als de vrouw tijdens die eerste ontmoeting ietwat make-up draagt, dat demonstreert namelijk haar meest toonaangevende ik. Nee, niet haar knapste ik, maar de meest verzorgde versie van zichzelf. En daar houden mannen van. Deze knul, de zogenaamd gemiddelde vent, doet over zijn hoofdhaar – zowel baard als er bovenop – ook minuten, voordat hij het huis uit paradeert. Of ik gooi nog wat extra sit- en push-ups in de strijd (dat laatste doen jullie ook veelvuldig, maar dan met een stoffen variant). Ben net zo ijdel als u, maar het uit zich geheel anders.

Stel, ik zou mezelf tot een vierkante kast oppompen, aan de hand van een eiershakedieet, dan zou het leeuwendeel van jullie net zo vlug afhaken als ik doe bij een gebalsemd vrouwengezichtje. Natuurlijk zijn er types die daarvan houden, maar die bevinden zich toch zwaar in de (HBO-)minderheid. De balans tussen eigen en gemaakt is belangrijk in het uiterlijke vertoon. Na de eerste handdruk, kus of knuffel en daaropvolgende woordenwisseling richt het herenhoofd zich op hetgeen wat er in haar binnenste afspeelt. Dat is namelijk vele malen complexer is dan de buitenkant.

Als haar geest een spontaan, zelfstandig en stralend zonnetje blijkt, dan zijn we in een mum van tijd vrijwillig veroordeeld. Veroordeeld tot haar innerlijke dralen. Wat er zich verder ook aan dure zalfjes, mascara, oogschaduw, pukkelpoeder of gabbana-geur op de buitenkant bevindt.

Dus, Eelkert, wees niet teveel bezig met je uiterlijk, but: make-up your mind!

Je zult er alleen maar mooier op worden.

Knufsels,
Bas

WhatsApp-iconWhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een willekeurig berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Of volg Derks op Instagram / Twitter / Facebook

Vind jij ook leuk

14 comments

Gosse van den Berg augustus 5, 2015 - 10:56 am

Anna Wytske Jansma

Reply
Anna Wytske Jansma augustus 5, 2015 - 10:57 am

Zeg moet jij niet werken ofzo… ?? 😛

Reply
Tessa van Holten augustus 5, 2015 - 4:18 am

Manon van Holten

Reply
Petra de Vreede augustus 5, 2015 - 3:14 am

Gewoon lekker opsmeren en aantrekken wat je zèlf leuk vind. Niet veranderen omdat een ander dat leuker vind.

Reply
Femke Bakker augustus 5, 2015 - 12:16 am

Rosanne wijnbergen’!

Reply
Gert-Jan van der Kooij augustus 4, 2015 - 11:10 pm

Precies!! Lekker stoppen met die troep.

Reply
Talita van Hartskamp augustus 4, 2015 - 9:30 pm

Claudia Nieuwenhuis

Reply
Wouter Hilvers augustus 4, 2015 - 8:47 pm

Juliëtte Kaauw

Reply
Micha Ubbens augustus 4, 2015 - 8:22 pm

Sterre van Woudenberg Talitha Holtrop Gina Preisser Loïs Nap

Reply
Lisa Ubbens augustus 4, 2015 - 8:16 pm

Micha Ubbens

Reply
Sabina van Lunteren augustus 4, 2015 - 8:11 pm

De vorige keer dat ik zonder makeup rond liep, kreeg ik te horen dat ik eruit zag als een 12 jarig jongetje die ernstig ziek was… Van je vrienden moet je het hebben Lisa Postema Melanie van Dijk

Reply
Bas Derks augustus 4, 2015 - 8:46 pm

Lekker heur.

Reply
Daphne Hatzihristodulu februari 24, 2015 - 8:21 pm

Leuk geschreven en benieuwd naar meer mails tussen jullie!

Reply
Das Berks februari 24, 2015 - 8:28 pm

Volgende week weer!

Reply

Laat een comment achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy