SheMail #03 | Heeft ieder mens een psycholoog nodig?

door Bas Derks

Bas en Astrid zijn geslachtstegenpolen. Bas is een vrouw, Astrid een man. Tenminste, dat horen ze vaak. Samen zijn ze SheMail. Of Bastrid. Wat jij wil. Ze schrijven elkaar over zaken die ze niet begrijpen. Vandaag: gevoelens.

Aan: astrid_kattenplaatjes@msn.com
Onderwerp: Gevoelsprieten

Gevoelige Astrid,

Ik moets iets bekennen, Astrid: deze knul zit in een mannenpraatgroepje. Bijna elke maandagavond komen wij – zes boezemvrinden in totaal – bij elkaar. Schuiven we het bier en de oppervlakte opzij en luchten we ons hart in de geur van rooibosthee en speculaasjes.

Relatieproblemen, levenstwijfels, depressiviteit. Alles komt aan bod. We praten erover en delen onze ervaringen. Steunen elkaar. Het klinkt wellicht wat soft in je oren, maar ik vind het superfijn om minimaal één moment per week al mijn innerlijke chaos op tafel te kunnen gooien. In de zekerheid dat het binnen vier muren en zes monden blijft.

Heb jij zo’n wekelijks moment, mevrouw Vermeer? Dat je even op de pauzeknop des levens (*kots*) drukt en je bestaan overziet. Om vervolgens weer opgeruimd verder te kunnen. Naar mijn idee doet een vleugje zelfreflectie niemand kwaad.

Wat denk jij, heeft ieder mens een psycholoog nodig?

Drie wangzoenen,
Bas

___________________________

Aan: kalebas_derks@live.nl
Onderwerp: RE: Gevoelsprieten

Stralende Bas,

Ik heb niet zo’n wekelijks momentje. Niet vanwege het gebrek aan tijd, vrienden, speculaasjes of kaarslicht. Meer vanwege het gebrek aan behoefte. Ben een enorme flapuit, bespreek mijn ziel tijdens de afwas of op het station met een lieve mevrouw. Heb daar 5 minuten erna misschien wel spijt van, maar een dag later ben ik blij dat er weer ruimte is in mijn hersenpan.

Wel was mijn brein een tijdje terug meer gelei dan een gestructureerde, roze massa. Heb toen een coach opgezocht om mijn leven op tafel te gooien. Soms heb je een frisse blik nodig van iemand die niet uit emotie op jouw staat kan reageren. Een stapje achteruit kan zetten en de situatie kan overzien. Dat is naar mijn mening ook het grootste voordeel van een psycholoog. Vakkundig op emotioneel gebied en verder volledig neutraal. Maar of iedereen een hoogopgeleid persoon nodig heeft om je gedachten te inspecteren? Ik denk het niet. Of iedereen er één kan gebruiken? Zeker. Zoals je zegt kan een stukje zelfreflectie niemand kwaad. Vooral niet van iemand die een zuivere spiegel voor kan leggen.

Wel merk ik dat er nogal een lading over een bezoekje aan de psycholoog zit. “Er moet wat mis met je zijn wil je een psycholoog bezoeken.” wordt vaak gedacht. Terwijl die gedachte juist een drempel creëert. Een drempel die ervoor kan zorgen dat er uiteindelijk wel echt wat mis gaat in een koppie als gevolg van opkropping. Spijtig, want niet iedereen heeft zulke mooie mensen als jij om zich heen om mee te praten. Juist die mensen kunnen wel een psycholoog gebruiken, of spiegeloog, het is maar hoe je het ziet.

Kusjes, ook voor de mannenpraatgroep,
Astrid (van Breinbreisels.nl)

 

SheMail #01: Kijken vrouwen porno?
SheMail #02: Zou abortus verboden moeten worden?

Onderwerp insturen voor SheMail? Dat kan: WhatsApp mij via 06-57835955 of mail naar mail@ditisderks.nl. Knufsels!

Vind jij ook leuk

1 Reageer

SheMail #04 | Ben jij een tieten- of een billenmens? - Dit is Derks december 1, 2016 - 7:15 pm

[…] Best gelezen: SheMail #04 | Ben jij een tieten- of… SheMail #03 | Heeft ieder mens een psycholoog… Waar bent u, lieve oma? SheMail #02 | Zou abortus verboden moeten worden? Geluk maakbaar? […]

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy