Naaktfoto sturen

Ik vroeg de dame die mij naaktfoto’s stuurt waarom ze dat doet

door Bas Derks

“Wil je met mij dezelfde liefde bedrijven als jij met je pen doet?” Plopt op mijn scherm. ‘Goedemorgen grappenmaker’, zegt mijn hoofd tegen mezelf. “Ik heb al jaren geen idee waar mijn pen-is.”, typ ik – enigszins flauw – terug. Een paar seconden later krijg ik al antwoord: “Ik wil hem wel zoeken, hier heb je een foto van mij, dat helpt vast!” POEF, een nakige foto verschijnt om 10:00 op mijn laptopscherm, terwijl ik mij half verslik in lauwig kopje koffie. Sexting in optima forma, zelfs haar hoofd is mee-gefotografeerd…

Wat als een – naar wat ik dacht – grap begon, mondt al snel uit in een doldwaas gesprek. Ik probeer, door ultiem te gaan klooien, Rita (zo noem ik haar maar) indirect bewust te maken hoe belachelijk het is wat ze doet, maar telkens vraagt ze of ik naar haar toekom en stuurt ze naaktfoto’s mee als een soort extra dwangmiddel. “Zulke plaatjes staan op een gemiddelde reclamezuil, dus mij heb je er niet mee.”, stuur ik terug. “Maar hallo, dit wil je toch?! IK BEN DIT!”, antwoordt ze – met opnieuw een foto. Nu ben ik het zat: ik maak een kiekje van mijzelf in een uitgelebberde pyjama met een onderkin waar menig walrus jaloers op is. “EN DIT BEN IK. DOEI.”

Wanhopig wicht is het. Ik stuur de conversatie (nadat ik haar onherkenbaar heb gemaakt) door naar een paar goede vrienden en samen lachen we er digitaal hard om. De hahaha’s worden flink gespuid en “Wat een dommige oersukkel!” is onze gemiddelde conclusie. Tegelijkertijd komen er veel vragen omhoog. Wie stuurt er nou naar een onbekende naaktfoto’s?! En gaat daar ook mee door als de ander er ogenschijnlijk (ik ben ook mens) niet door geroerd is? Dan moet je wel een steekje los hebben!

Ik besluit het haar gewoon te vragen en ga in op haar laatste bericht waarin ze een verzoek tot facetimen doet. Bang voor wat ik krijg te zien, klik op accepteren bij het inkomende videotelefoontje. Gelukkig, het is niet mijn moeder – die een grap wilde uithalen – én ze heeft haar kleren nog aan. Ze kijkt wel schalks in de camera, naar mijn uitgewassen blauwe pyjama en warrige haardos. Sexappeal waar ieder pornomodel nog een puntje aan kan zuigen. Oké, verkeerde spreekwoordkeuze, scoezie.

Voordat het gesprek een verkeerde wending neemt, vraag ik meteen: “Waarom doe je dit jezelf aan?” Zichtbaar betrapt antwoordt ze:
“Is toch leuk?”
– “Maar ik ken je niet.”
“Daar kunnen we nu toch voor zorgen?”
– “Nee, doe je dit vaker?”
“Ja…”
– “Why?”
“Hmm, hier heb ik geen zin in hoor, maar goed. Het geeft een gevoel van macht.”
– “Dit?”
“Nou, nu niet nee, maar normaal gaan mannen hier wel fanatiek op in. En kan ik ze helemaal gek maken. Dat vind ik een fijne positie.”
– “En waar komt dat vandaan?”
“Ja, mijn vader deed vroeger niet zulke fijne dingen bij mij. Hij had de controle over mij en ik kon niets terugdoen. Door naaktfoto’s te sturen, krijg ik weer een soort van controle over de man…”

Een klein gesprekje verder – ik durfde niet meteen op te hangen – is mijn beeld van ‘wanhopig wicht’ totaal veranderd. Rita studeert aan de universiteit, praat verlegen en komt heel oprecht over. Ze wil binnenkort ook dolgraag in therapie voor haar hyperseksuele gedrag. Natuurlijk heeft Rita issues, maar er is daarnaast ook veel medelijden ontstaan. Ik had net zo goed in haar schoenen (geen idee of ze die wel aanhad) kunnen staan. Alleen heb ik het geluk dat ik een zorgeloze jeugd mocht doormaken. Het leven bestaat, zo blijkt maar weer, uit oncontroleerbare mazzel of misère.

Dus, deze is voor Rita en alle mensen die ik direct als gek, dom, verwaand, verschrikkelijk of onontwikkeld heb weggezet. Ik heb geleerd dat er meer achter jullie situatie kan zitten dan op het eerste oog zichtbaar is. Dat ik met een beetje pech net zo goed hetzelfde pad had kunnen bewandelen. Ik hoop dat jullie rust vinden in het levende leven. De wereld jullie zal toelachen en geen misbruikt maakt van jullie situatie. Minder seks en meer liefde dus. Of seks met liefde. Of een goed gesprek met een luisterend oor. Dat verdient iedereen.

💛

Lees nu: Een ode aan vriendschap

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy