Ikje: Heeft u nog wat over voor het collectutje?

door Bas Derks

[x_section style=”margin: 0px 0px 0px 0px; padding: 0 0px 0 0px; “][x_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” bg_color=”” style=”margin: 0px auto 0px auto; padding: 0px 0px 0px 0px; “][x_column bg_color=”” type=”1/1″ style=”padding: 0px 0px 0px 0px; “][x_text]“Hallo, heeft u nog wat over voor het Diabetes Fonds?” Geen tuberculose (tering) dus. Wel jammer, want dat was een leuke woordgrap geweest. ‘Helaas’ hebben ze die ziekte hier al begin 20e eeuw weggecollecteringd (“Goedendach, hed de jonkheer noch ene florijn over?”). Maar goed, diabetes, omdat een hele goede vriendin hiermee te kampen heeft. Daar kan ik een heel emotioneel verhaal bij vertellen, maar in het kort: het is fijn als daar wat aan gedaan wordt.

Alleen vind ik iets van anderen vragen best wel lastig. Ook als het niet voor mezelf is. Dat geldt (ha, geld) vooral bij collecteren. Je stoort mensen in hun thuis. Na een dag hard werken hebben ze de kinderen net in bed gelegd. Willen vervolgens naast vrouw- of manlief op de bank ploffen. En horen op dat moment de bel. Daar sta ik. Een collectutje met een ouderwetse donatiebus. “Klein bedrag, doneren mag.” Niemand zit daarop te wachten. Vooral die gierige, Nederlandse eigenheimers niet.

Blijkbaar wel! Of nou ja, de meeste mensen doen niet met ontzettend veel liefde hun huisdeur open, maar uiteindelijk maakt negen op de tien mijn bus wel voller. Het overtroefde alle verwachtingen. Hele portemonnees werden leeggeschud boven de gewillige gleuf van… Oké, je snapt me. Per deur werd ik enthousiaster en enthousiaster. Soms deed ik zelfs een dansje na het krijgen van de zoveelste donatie.

Natuurlijk waren er ook enig vreemde tot bizarre momenten. Zo had ik opeens een hond in mijn kuit hangen. “Dat beest beet mij!” uit ik verontwaardigd naar het baasje. “Doet die nooit”, is zijn antwoord. “Wacht, ik haal wat geld.” Mij achterlatend in gezelschap van een hondsdol beest. Daarnaast werd ik bij een huis met tienduizend welcome-bordjes door een middelvinger weggewuifd en kreeg ik “Sorry, wij (WIJ?!) zijn aan het douchen…” als excuus om niets te geven.

Maar uiteindelijk ging ik vooral met een gelukzalig hoopgevend gevoel naar huis. Dik, dun, oud, jong, sober, rijk, bloedchagerijnig, het maakte niets uit. Iedereen was hartstikke vrijgevig! Als het aankomt op een ander helpen, zijn we toch niet dat beroerde volk waar ik ons altijd voor aanzag. Onbaatzuchtigheid, ik houd ervan. Een waar collecte’s item. Bedankt! Namens mij, mijn vriendin en de naastenliefde.

En o ja, heeft u nog wat over voor het Diabetes Fonds?

P.S. Woont u in Ede (JAWEL), dan kom ik uw bijdrage deze week persoonlijk ophalen. Stuur maar een berichtje met adres. Collectekusjes!

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.[/x_text][x_alert type=”success” close=”false” heading=””]WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!
[/x_alert][x_recent_posts type=”post” count=”2″ offset=”7″ category=”ikjes” orientation=”horizontal” no_image=”true” fade=”false”][/x_column][/x_row][/x_section]

Vind jij ook leuk

17 comments

Marinka Smit november 5, 2015 - 10:32 pm

Fantastisch!!!!!

Reply
Irene Bos november 5, 2015 - 9:12 pm

Marinka Smit 😉

Reply
Christa Westland november 5, 2015 - 8:52 pm

Haha, held! Ik ben je eeeeuwig dankbaar! 🙂

Reply
Johanna Benschop november 5, 2015 - 8:52 pm

Heel herkenbaar! 🙂 Net zelf nog even collecte wezen lopen voor hetzelfde doel.. 😉 Al is het af en toe wel frustrerend dat je allerlei geluiden vanuit een woonkamer hoort, de tv aan staat, lichten aan zijn, maar dat er niemand naar de deur toe komt. Ook al is het dan maar ff om te zeggen dat ze bijvoorbeeld geen klein geld hebben.. :p Haha, kleine kinderen zijn meestal zo heerlijk eigenwijs.. gaan ze discussiëren wie als eerste het geld in de bus mag doen. 😀

Reply
Marieke Rouvoet november 5, 2015 - 7:17 pm

Wanneer kom je langs?

Reply
Bas Derks november 5, 2015 - 7:51 pm

Wanneer kan het? Straks?

Reply
Marieke Rouvoet november 5, 2015 - 7:52 pm

Dan mag je je bijdrage ophalen bij de Premier!

Reply
Bas Derks november 5, 2015 - 7:53 pm

Is er weer een partuh?

Reply
Marieke Rouvoet november 6, 2015 - 1:32 am

je hebt m gemist

Reply
Bas Derks november 6, 2015 - 8:32 am

Joh! Maar heb je mij ook gemist?

Reply
Bas Derks november 5, 2015 - 7:05 pm

Haha men, dat is precies reden waarom ik er niets over wilde schrijven: mezelf als weldoener neerzetten. Hoopte hier meer donaties mee te verdienen.

Reply
Francine Van Der Lee november 5, 2015 - 6:56 pm

Wat goed van je, dankjewel!

Reply
Ferrie van Veluw november 5, 2015 - 6:53 pm

Angeline van Essen

Reply
Angeline van Essen november 5, 2015 - 7:09 pm

Haha Fer, jij ook bedankt voor het collecteren voor mij en anderen :*. En jij ook Dit is Derks! Jullie zijn goud!

Reply
Lana van Stiphout november 5, 2015 - 6:51 pm

Thank you! #type1

Reply
Esmeralda Termaten november 5, 2015 - 6:42 pm

Thanks namens diab-eetje

Reply
Bas Derks november 5, 2015 - 6:41 pm

Christa en Bert Jan!

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy