Ikje: Pinguïn

door Bas Derks

*ZOEF* Weer een hobbelende poolbewoner ontweken. Zijn bescheiden lijfje gooit zich zo nu en dan volledig naar links of rechts, het witplastic wiel stevig tussen zijn handen geklemd. Gniffelend als er weer een munt ten onder gaat aan zijn racende rooftocht, ontdaan wanneer er een banaan zijn weg versperd. *BOEM* Een schildpadbom op een blauw-rood kartknaapje. De geraakte stakker draait jammerend wat duizelige rondjes, terwijl het groene draakje er genadeloos omheen slalomt. Een vurig gejuich vult de kamer. Hij wint.

Zondagmiddag, (de bestuurder van) het groene draakje is mijn oppaskindje. Max genaamd. Verbijsterd zit mijn verantwoordelijke lichaam naast Max op de bank. Ik navigeerde Mario ongedeerd langs alle ijsschotsen en pinguïns. Tot Max mij schildpaddeerde (zo noemt hij het zelf). Vlak voor de finish. Schaar mij niet bij de lieftallige oppas, wie zijn oppaskind zonder slag of stoot laat winnen. Daar ben ik te eerzuchtig voor. Zelfs tegen een achtjarige. Lichtelijk chagrijnig zet ik de Japanse spelconsole op zwart. Meld het voormalige draakje dat hij buiten moet gaan spelen.

Buiten dartelt Max door bladerbergen, binnen maal ik verder over opgelopen nederlaag. De vaardigheden van Max bezat ik vroeger niet. Snapte zelfs geen bips van Mijnenveger. Die computerspelletjes zijn zo slecht nog niet. Krijg je gewiekste kindjes van. Uitgelaten voetstapjes vullen de hal. Max wederkeert alweer van buitenspelen. Zal vast naar een race-rematch verlangen. Anders ik wel. Nu gaat die het krijgen!

“Bas, Bas, kom vlug! Er zit een pinguïn op het dak! Een pinguïn! Op de schuur! Een echte!” Geen race dus. Haastig schiet ik in mijn slofjes. Het rennende ruggetje achterna. Eenmaal buiten zie ik het beest waar Max mij met gejoel op attendeert. Boven op het dak, die van de schuur, zit inderdaad een vogel. De zwart-witte vliegenier kijkt geamuseerd (en op veilige hoogte) naar ons twee. Ik besluit het digitale duel van vanmiddag op te schorten.

“Max, dat is een ekster…”

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels? Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy