Ikje: “Je hebt weer praatjes. Je bent niet ziek…”

door Bas Derks

Ik had het – voor de zoveelste keer dit jaar – zwaar te pakken dit weekend. Koorts dus. Wanneer ik dan in bed over kaasfondue lig te ijlen, krijg ik altijd heimwee naar mijn basisschoolgriepjes. De hele dag televisiekijken, terwijl moeders alles bracht wat mijn zieke lichaam vanaf de bank vroeg.

Of nou ja, schoolziek dan. Lastige vorm was dat. Ik moest me ziek genoeg gedragen om thuis te mogen blijven, maar niet zo ziek dat ik vervolgens de hele dag op mijn slaapkamer verbleef. Een ingewikkeld toneelspel dat ik in de loop van de jaren steeds beter leerde beheersen.

Toch was er – tijdens deze hemelse bank-film-dekbeddag – altijd een moment van onoplettendheid. Een moment van huppelen naar de wc, vrolijk gezicht of gevatte opmerking. Een moment waarbij de patiëntenrol voor even naar de vergetelheid was geraakt. En zo’n moment werd altijd gevolgd met die ene zin:

“Oh, kijk. Je krijgt weer praatjes. Je bent helemaal niet ziek!”

Woorden die ik tot op de dag van vandaag nog steeds haat. Vaak begon ik mijzelf direct te verdedigen door een ontiegelijke hoestbui te faken of keihard ‘Jawel!’ te roepen. Ik voelde me betrapt. Alsof alles voor niets was geweest.

Achteraf weet ik dat mijn ouders het hele spel al vanaf het begin doorhadden. Ze lieten het – voor die twee dagen per jaar – maar gewoon gebeuren. Konden er zelf ook wel om lachen hoe hun zoon alles uit de kast trok om één schooldag te skippen. En ja, ik vind het kotsmisselijk verschrikkelijk als mensen zeggen “Vroeger was alles beter…”. Maar na dit weekend durf ik wel te zeggen:

Vroeger was ziek zijn (ziek veel) beter.

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels? Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

3 comments

Maria Vedder mei 3, 2016 - 7:45 pm

Ha, ha..

Reply
Yvonne Westerhoff-Bronkhorst mei 3, 2016 - 7:18 pm

Heerlijk, deed ik met mijn zoon, die nooit ziek was, ook 1 ziekdagje per jaar. Heerlijk voor de openhaard en troetelen

Reply
Bas Derks mei 4, 2016 - 7:00 am

🙂

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy