Vandaag ben ik trots op Nederland

door Bas Derks

Ik neem de woorden ‘trots’ en ‘Nederland’ niet snel in mijn mond, en al helemaal niet gecombineerd in één enkele zin. Ik heb een (vol)bloedhekel aan ‘eigen volk eerst’, probeer daarom zo ver mogelijk verwijderd te blijven van nationalisme. Toch bevatte het aftreden van minister Hennis iets van landelijke schoonheid. Die schoonheid zat hem voor mij niet in haar aftreden en al helemaal niet in de reden waarom, maar wel in de genomen verantwoordelijk om – samen met de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp – op te stappen.

Er zijn genoeg landen waar leiders grotere gruweldaden begaan dan een bonnetjesaffaire of foutief legermateriaal opsturen (wat al verschrikkelijk is) en toch hun machtspositie kunnen behouden. Genoeg landen waar de bevolking in opstand komt en dan niet gehoord, maar eerder vermoord wordt. Genoeg landen waar leiders met verantwoordingen nooit op het spreekwoordelijke matje worden geroepen, omdat ze alle tegenhangers allang bedreigd, uitgeschakeld of monddood hebben gemaakt. Genoeg landen waar we niet in het openbaar kunnen zeggen dat Hennis of Baudet met zijn legerpak een *** is. In Nederland gebeurt en kan dit wel. Niet dat het per se hoeft, maar het mag gelukkig wel.

Ik heb niets met dat eeuwige politieke gekonkel en overleg, maar ben wel blij dat niet één iemand alles – zonder enkele tegenspraak – voor mij bepaalt. Ik betreur dat er fouten worden gemaakt, maar ben wel blij dat er naderhand vragen komen, conclusies worden getrokken en er opgetreden wordt. Het aftreden van minister Hennis en het vrijwillig opstappen van generaal Tom Middendorp zijn daar ‘prachtige’ voorbeelden van. We zijn en blijven een land in de groei dat tekortkomingen heeft en die tekortkomingen ook toe durft te geven. Een democratie die haar verantwoordelijk neemt.

Daar ben ik vandaag *** trots op.

Lees nu: Angst lijd je niet, angst bestrijd je

Bron: NOS.

Vind je dit leuk en wil je Derks steunen? Koop dan één van de poëzieposters in de Hebshop! Bedankjewel. Liefduhh

Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

23 comments

Jesse van der Meij november 6, 2017 - 12:08 pm

Ben het met je eens dat de verantwoordelijkheid in het besluit die is genomen door Hennis en Tom Middeldorp om op te stappen vind ik idd ook wel iets lovenswaardig. Daarnaast ben ik het met je eens dat wij hier zo openlijk kritisch kunnen zijn wel iets is waar wij trots op mogen zijn.

Ben het alleen niet iets met je houding jegens nationalisme, je doet het nogal tekort. Veelal wordt vergeten dat de liberale westerse waardes die wij hebben een voortvloeisel zijn van het civiel (progressief) nationalisme wat was opgekomen vanuit de Franse revolutie.

Reply
Ahlam Tharifit oktober 8, 2017 - 10:32 pm

Helemaal mee eens!.. ben politiek en alles wat er mee te maken heeft enorm zat!..

Reply
Kim Demirhan oktober 7, 2017 - 4:19 pm

Tess Demirhan

Reply
Jan Berndsen oktober 6, 2017 - 3:12 pm

Normaal kun je naar het uwv..maar zij krijgt gewoon weer een flink betaalde job…en een blow job bij Rutte. Allemaal al geregeld. Vuile zakkenvullers..bah…

Reply
Wim van de Vegte oktober 5, 2017 - 3:20 pm

Ze is zichtbaar opgelucht vertrokken te zijn van het mijnenveld. Daar kan alleen een ‘iron lady’ overleven.

Reply
Henk-Jan de Bruin oktober 5, 2017 - 12:11 pm

Tiemen Den Uil, ik vind het slap als iemand eerst keihard in de verdediging gaat (met non-argumenten overigens) en vervolgens in de tweede helft huilie-huilie gaat doen. Heb je uberhaupt het hele debat wel gekeken?

Reply
Anne Spruit oktober 5, 2017 - 9:02 am

Nick Gerritsen

Reply
Henk-Jan de Bruin oktober 5, 2017 - 7:47 am

Bas Derks, typisch linkse zever, nog even benadrukken hoe verschrikkelijk goed we het hier allemaal hebben, mn reet.

Dat Hennis aftreedt, is niet meer dan normaal in haar positie. Daarnaast vond ik haar verdediging behoorlijk slap. Waarom zou je trots willen zijn op zo een persoon?

Reply
Sjoerd Gelderblom oktober 5, 2017 - 7:54 am

Hebben we het hier niet verschrikkelijk goed dan? Is het niet om trots te zijn dat ons politiek systeem zo werkt dat degene die de verantwoordelijkheid draagt die ook moet nemen en neemt?

Reply
Dit is Derks oktober 5, 2017 - 8:01 am

Ik ben niet trots op haar, maar op het feit dat we in het land wonen waar jij mij ‘linkse zever’ mag noemen en we kritisch mogen zijn op het systeem/de regering, waarbij politieke verantwoordelijkheden niet uit de weg worden gegaan.

Reply
Viola Hoornstra oktober 5, 2017 - 8:07 am

Je legt ‘m nu wel woorden in de mond hé, hij zegt niet dat hij trots is op Hennis

Reply
Tiemen Den Uil oktober 5, 2017 - 11:03 am

En een land waar Henk Jan mag vinden dat de verdediging van Hennis slap was.. en waar ik mag vinden dat Henk Jan er dan geen reet van snapt, mijns inziens… prachtig! die democratie 👍😉😂

Reply
Tiemen Den Uil oktober 5, 2017 - 11:03 am

En een land waar Henk Jan mag vinden dat de verdediging van Hennis slap was.. en waar ik mag vinden dat Henk Jan er dan geen reet van snapt, mijns inziens… prachtig! die democratie 👍😉😂

Reply
Leo Meijer oktober 5, 2017 - 7:36 pm

Wat is hier links aan ??!!!

Reply
Martin Vermeer oktober 5, 2017 - 8:01 pm

Leo een (vol) bloedhekel aan ‘eigen volk eerst’ en ver mogelijk verwijderd van nationalisme is ‘links’

Reply
Jan Berndsen oktober 6, 2017 - 3:18 pm

Zij gaat haar verantwoordelijkheid niet uit de weg. Mag gewoon in die vuile kliek van leugenaar Rutte blijven. Vies zootje ..in het burgerleven stond je gewoon zonder werk op straat 😈😈😈😈

Reply
Simon de Leur oktober 5, 2017 - 7:41 am

Nu kijken of er wat mee gedaan wordt om te voorkomen dat het het nog een keer gebeurd… ik deel wel je mening:)

Reply
Bas Derks oktober 5, 2017 - 8:02 am

Eens!

Reply
Jolande Joolen oktober 5, 2017 - 12:39 pm

Dat is het belangrijkste.
Want dit was al de 3e keer minstens…

Reply
Viola Hoornstra oktober 4, 2017 - 11:16 pm

Geen zorgen, door het partijkartel heeft ze binnen een aantal weken zo weer een functie als burgemeester van huppeldepup of waar er ook maar een baantje vrij kan komen binnen hun cirkeltje.

Reply
Bas Derks oktober 5, 2017 - 6:49 am

Het gaat mij ook niet om Hennis, maar om het land. Als jouw zogenaamde ‘partijkartel’ iets is dat moet worden opgelost, hoop ik dat we dat ook doen. Je mag je iig uitspreken tegen de overheid, dat is allereerst al een giga-voorrecht.

Reply
Thea Janssen oktober 4, 2017 - 7:49 pm

Van mij had jij mogen blijven

Reply
Gerrit Bakker oktober 4, 2017 - 8:21 pm

Van mij ook!

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy