lily bas vrijwilligerswerk

Jij verandert de wereld

door Bas Derks

Mag ik je alsjeblieft voorstellen aan Lily. Lily is mijn 82-jarige vrijdagvriendin: de middag voor het weekend gaan we wandelen of fietsen. Dan vertelt ze over haar verleden bij de krant, maakt ze grappen over mijn gillende schrikmomentjes en leer ik over cortenstaal (“Dat is staal dat moet roesten”). Lily heeft geen man en kinderen, na haar stopt de lijn.

Samen met miljarden andere mensenlevens is Lily straks teruggekeerd tot stof. Haar naam en daden zijn vergeten. Haar graf heeft plaatsgemaakt voor een andere, nietszeggende naam, waar inmiddels ook niemand meer aan denkt. Zoals mijn oma’s en opa’s of Jip, die nu nog leven doordat wij hun namen noemen. Hun gezichten, woorden en daden voor de geest kunnen halen en doorgeven. Maar ook zij zullen zich ooit voegen bij de ontelbare lijst van onbekende overledenen.

Vergeten

Dat vind ik naar. Het idee dat je een luttele fractie van het bestaan van deze aarde op de wereld rondloopt, om vervolgens weer te vervagen; zonder het gevoel te hebben dat je ook maar iets hebt bijgedragen. Zolang je niets hebt uitgevonden (Newton), uitgemoord (Hitler), overheerst (Julius Caesar) of gefilosofeerd (Socrates) – wat voor de meesten van ons geldt – zal je naam binnen aanzienlijke tijd vergeten zijn…

Laten we teruggaan naar Lily. Door Lily geniet ik iedere vrijdagmiddag van de telefoonloze buitenlucht en leer ik dankbaar te zijn voor bloeiende lavendel. Ze leert me dat de wereld niet om mij draait. Een vlinderslag in Afrika veroorzaakt een storm in Zuid-Amerika. De ontmoeting met Lily heeft het eerste stof in mijn bestaan doen opwaaien. Ze veranderde mijn leven, ook als ze er straks niet meer is.

Het leven verlaat ons, maar wij verlaten het leven niet.

Eigenlijk zijn we allemaal als Lily: allemaal (onbekende) vlinders die iets in andermans leven kunnen betekenen. Het gaat er niet om wie er tussen de vleugels zit, hoe mooi ze zijn of wat die vleugels al bereikt hebben, maar waar ze naartoe gaan. Niet om het pad dat ze hebben afgelegd, maar om wat ze in gang zetten. Want ook al is je naam allang vergeten, je daden zijn voor de eeuwigheid. Het leven verlaat ons, maar wij verlaten het leven niet.

Jij verandert de wereld.

Foto: Eljee Bergwerff | EO-Visie

Lees nu: Vrijwilligerswerk: “Wat doe je hier?”

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy