haters etentje kerst

Dit is voor alle mensen die hun kerst opofferen voor die van de ander:

door Bas Derks

“Thuis is het leuker.”

Krijg het als antwoord op mijn vraag of de onderuitgezakte lichamen er een beetje zin in hebben. Daar sta ik dan met een kerstmuts, juten zak en hohoho-gedrag. Heb dit nooit eerder gedaan. Dacht eerst dat het gelovige kinderen zouden zijn. Of nou ja, daar ga je vanuit als je gevraagd wordt om voor Kerstman te spelen. Het leek mij wel tof om een paar onbevangen kraaloogjes te laten stralen met de aanwezigheid van mijn dikkemannenkostuum. Hier en daar met goed strooien, cadeautjes uitdelen en flauwe grappen doneren tussen opplakbeharing. Ik gunde mijzelf dat eenmalige ego-pleziertje.

Van vol verwachting-zingende schootzitters is geen sprake. In plaats daarvan maak ik mijn kerstmandebuut bij een crisisopvang voor probleemjongeren die praktisch leeftijdsgenoten van deze pakjesgever zijn. Mijn pasgeboren enthousiasme transformeert in tegenzin. Hoe kan ik dat soort jongeren van een heerlijk avondje voorzien als ikzelf nog een primitieve puber ben? Ze zullen me uitkleden, fileren en bekogelen met chocoladekransjes en intense haat. Geef ze eens ongelijk. Ik zou in hun situatie ook geen opwinding voelen bij een verklede student met onnozel optimisme. Een knul die alleen maar Kerstman wil zijn, zodat hij het van zijn lijstje kan afstrepen.

“Thuis is het leuker.” De sfeer is gezet. Wat bedremmeld van deze binnenkomer en met een ogenblikkelijke keelbrok leg ik er het zwijgen op. Een aanwezige jongerenwerker antwoordt rap: “Ja, de Kerstman vindt het thuis ook leuker, maar hij moet zijn verjaardag vieren in dit koude kakland. Laten we dus in ieder geval proberen er iets van te maken!” Dankbaar zucht ik richting mijn kerstengel, Hanneke genaamd. Met een nonchalante knik geeft ze aan dat ik het weer over moet nemen. Voor haar is het dagelijkse kost. Weldra herstel ik mij en werk in alle ijl de stapel cadeaus met gegenereerde gedichten af.

Ik laat mij bekogelen, slik mijn complete kunststofbaard in, plaats iedere gebekte puber op mijn schoot en scoor – als Kerstman zijnde – vijf pakjes met het dobbelspel. Hoe belachelijker ik mijzelf maak, hoe zaliger zij het vinden. Aan het eind van de avond laat ik de gelijmde snor van mijn gelaat harsen. Tot hilariteit van de groep. Behendig ruk ik ook de resterende zweetverkleedpartij van mijn hoofd. Het gelach stokt in verbazing. Een zestal hoofden staart mij openmondig aan, waarbij eentje zich herstelt en roept:

“Wauw, die kop had ik helemaal niet bij die stem verwacht!”

Klopt, en ik had jullie karakter niet bij ‘probleemjongeren’ verwacht. Sommigen zijn uitbundig, anderen wars en soms zelfs intens verlegen. Mijn zelfgecreëerde voorstelling kent geen uitwerking: het blijken alledaagse pubers. Natuurlijk verblijven deze jongeren hier met een reden en behoeven ze een bepaalde zorg, maar ik had – met een iets andere jeugd – net zo goed één van hen kunnen zijn: gans december in de opvang, een stuntelige Kerstman op bezoek en mensen zoals Hanneke als mijn nieuwe steun en toeverlaat.

Mijn taak zit erop. Ik verval in gedachten. Hoe één kerstavond diepe indruk maakt. Mijn onbevangen bestaan is niet zo vanzelfsprekend. Ik hoor mezelf prediken: “Je moet doen wat je het leukste vindt! Leven door te beleven!” Verfoei het die avond. Het is niet voor iedereen een optie, mijnheer Derks. Kan je het nog zo verfijnd op papier proberen te verwoorden, de werkelijkheid kent een geheel ander verhaal. En om deze werkelijkheid dragelijker te maken, zijn er mensen die hun (kerst)tijd opofferen voor het geluk van de ander.

Laten we deze mensen danken. De verpleegkundigen, uitgezonden militairen, vrijwilligers voor vluchtelingen, horecawerkers of sociale hulpverleners. Mensen zoals Hanneke dus. Danken voor hun werk. Proosten op hun grenzeloze liefde voor de medemens. Veel mooier dan een paar woorden op papier of een avondje Kerstman uithangen. Want, waar je ook verblijft of wat je ook uitvoert, ooit word je geroepen. Geroepen door thuis. En dat thuis, ten koste van het eigen, maken zij.

Denk daaraan, deze decembermaand. Ze voorzien eenieder van veilige, gezonde en knusse (kerst)dagen. Zorgen ervoor dat de groep, waarvoor geborgenheid geen abc’tje is, alsnog een huis van liefde mag ontvangen. Een plek waar het leuker is dan waar ze vandaan komen. Een thuis.

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

14 comments

(Dronken) Koning van het Onbekende april 5, 2016 - 4:24 pm

[…] keer. Eén keer Disneyland, luchtballon, wadlopen, hele peper eten en kaneel snuiven. Eenmalig Sinterklaas spelen, collecteren en naar een bepaald land. Niet omdat ik alles na de eerste keer al direct saai vind, […]

Reply
Riet de Waard december 24, 2015 - 7:52 pm

Goed,man, fijne dagen!

Reply
Serena de Man december 24, 2015 - 7:23 pm

Super geschreven!

Reply
Marit Derksen december 24, 2015 - 6:06 pm

Ik dacht net nog, zou Derks nog wat schrijven voor de kerst? en Ja hoor! Leuk geschreven!!

Reply
Henri van den Bragt december 24, 2015 - 5:56 pm

Reply
Talitha Lammers december 24, 2015 - 5:27 pm

Tof geschreven!

Reply
Marinda de Groot december 24, 2015 - 5:15 pm

Dat is leuk, ik heb net de NS bedankt via Twitter, vlak voor ik dit berichtje las 🙂 Goed idee!

Reply
Bas Derks december 24, 2015 - 7:30 pm

Ah goede, bedankt 🙂

Reply
Das Berks december 7, 2014 - 9:46 pm

<3

Reply
Janine Van Der Maas-van Asselt december 7, 2014 - 9:02 pm

Mooi!

Reply
Anita Bakker december 7, 2014 - 8:03 pm

Knap van je!

Reply
Amira Hot december 7, 2014 - 7:10 pm

Moooooi!

Reply
Vera V. Eibergen december 7, 2014 - 5:18 pm

Oke saai antwoord…. maar mooi geschreven Bas! Leuk he om de andere kant van mensen te zien terwijl dat geheel niet voldoet aan jouw vooroordelen. Precies de reden dat ik dit werk wil gaan doen

Reply
Emma Baars december 7, 2014 - 5:15 pm

Dankjewel meneer Derks! En weer een mooi stuk om over door te denken 🙂

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy